Doordat ik heel veel jaren terug de opleiding tot Lerares Coupeuse heb gevolgd waarin ook veel gehandwerkt moest worden heb ik veel technieken geleerd. Deze opleiding bestaat uit het halen van 8 diploma's steeds een stapje moeilijker.
Bij elk diploma moesten er aan de hand van een patronen boek getekend worden, je begon met de simpele rok, broek, blouse, jurk en variaties daarop. Ook moesten er bij elk diploma uit het boek garneren en afwerken de handwerken en afwerkingen gemaakt worden die bij dat diploma hoorden.
Het werd steeds een stapje moeilijker. Wat ik heb geleerd is bv hoe je een paspelknoopsgat moet maken, een gefestoneerd knoopsgat, binnenwerk voor een heren- en damesjas met paardenhaar en pikeren. Diverse zakken maken op halve schaal, mouwen, halsafwerkingen, patronen van enorm moeilijke jurken uit de Paris Succes, een blad met haute couture zonder patroonbijlage. Allerlei borduurtechnieken zoals Richelieu, Open naaiwerk, Oud engels borduren, Tapesserie, Hongaars borduren, Band opnaaien, een heleboel steken, zelf patronen tekenen en ontwerpen van handwerken, haken, breien, koper drijven, leer bewerken, hoeden maken, leren handschoenen maken en nog veel meer.
Ik heb zelfs nog een Zuidwester mogen maken. Toen ik deze opleiding deed maakte ik alles los, op kleine stukjes stof, linnen enz. Want dat deed iedereen, ik had nog nooit van een Pronkrol gehoord. Gelukkig heb ik bijna alles nog bewaard, twee handwerkjes heb ik uitgeleend en helaas nooit terug gekregen.
Hieronder een foto van de vele handwerkjes die mijn mam en ik voor deze opleiding hebben gemaakt waaronder een lapje met oud engels borduurwerk, smocken, Hedebo, Zwitsers borduren, Open naaiwerk, Richelieu, kralen opnaaien op vilt, naaldkant, kantklossen, Engels borduren, Point Lace of Iers Kantwerk, Frivolite, Platborduren. Tule applicatie.
Nu jaren later al lezend bij de vele blogs kwam ik Pronkrollen tegen. Prachtig vind ik ze hoe uitgebreider hoe mooier. Van Marcella kreeg ik een boekje toegestuurd "Aan de Rol" een zoektocht naar oude, nuttige en fraaie handwerktechnieken. In 2010 is er een tentoonstelling gehouden met fraaie, nieuwe en oude werkstukken uit de collectie van Marcella van Oost en Trijnie van Spanning gehouden in Museum De Timmerwerf De Lier. De tentoonstelling volgde de gebruikte technieken van de rol van Marcella. Wat ik enorm mooi en leuk vind aan het boekje wat naar aanleiding van deze tentoonstelling is gemaakt is dat er veel informatie staat over de verschillende lapjes en technieken die zijn gebruikt in de rol van Marcella, die nog niet klaar was of is, zoals het Frans Borduurwerk, Tule borduurwerk, Richelieu, Nadenlapje in batist, Schaduwborduurwerk, Haakwerk welke met de naaldkanttechniek in een lapje is genaaid, Point de Sax, Verstellap, Engels borduurwerk, Open naaiwerk, Schwalmer borduurwerk, Candlewicking, Boutis, Hedebo, Brussels lintjeskant, Fries witwerk, Filet stopwerk, Perzisch ajour, Merklappen, Stoplappen, Marker borduurwerk, Redwork, Holbein, Stopwerk in breiwerk, Matyo borduurwerk, Breiwerk en miniatuur, Berlin woolwork en Tapisserie. Kortom het is een boekje met een schat aan informatie waar ik heel erg blij mee ben. Er staan een aantal technieken in die ik nog nooit heb gedaan, wat ik erg leuk vind en een enorme uitdaging.
En ja als je zo'n prachtig boekje krijgt, samen met veel informatie, een mam hebt gehad die ook geweldig mooi kon handwerken, een heleboel handwerkboeken in de kast hebt en ook nog een opleiding hebt gedaan waarin prachtige technieken werden behandeld en uitgevoerd wat doe je dan dan ga je je eigen Pronkrol maken.De technieken die ik in mijn Pronkrol wil aan verwerken zijn in ieder geval: Schoollapje, Stoplap, Richelieu, Open naaiwerk, Band op naaien, Stekenlap, Zigzagband versiering, Tapisserie, Blackwork, Marker borduurwerk, Barbara's Merklap, Lint opnaaien, Duits borduren, Hardanger, Naaldschilderen, Oosters borduren, Schaduw borduren, Witwerk, Hongaars borduren, Arabisch borduren, Zwitsers borduren, Venetiaans borduurwerk, Japans borduren, Turks borduren, Holbein techniek, Engels en Frans borduren, Perzisch ajour, Point Lace of Iers kantwerk, Filet doorstopwerk, Hedebo, Palestrinasteek, Bretons borduren, kantklossen, Fluweelapplicatie, Joegoslavisch borduren, Matelasse, Engels matelasse, Italiaans matelasse, Kelim borduurwerk, Zaans Stikwerk, Chinees en Assissisch borduren, Tule applicatie, Doorstopwerk, Tamboureren, Reticello, Candlewickimg, Schwalmer Borduren. De lapjes ga ik aan elkaar zetten door Haakwerk, Breiwerk, Geborduurde randen en nog een aantal technieken maar daarvan wil ik eerst kijken of ik dit kan. Jullie zien wel dat het een hele grote Pronkrol gaat worden minimaal 10 meter lang. Ik ga proberen om elke maand of twee maanden een techniek/ lapje te maken en hier te laten zien. De hoofdkleuren zullen rood en wit zijn maar ook andere omdat bij sommige lapjes speciale kleuren horen. En ik ga een boekje maken over mijn Pronkrol met een fot van het lapje en een beschrijving van de gebruikte techniek zodat deze bewaard kan blijven en hopelijk ook bewaard blijft.
Van de lapjes van mijn mam en mezelf ga ik ook een rol maken, ik moet alleen nog even bedenken hoe ik dit ga doen. Ik denk dat ik er een boekje bij ga maken met een foto van mijn mam en mezelf op stof gedrukt. Lijkt me helemaal geweldig.
Trouwens mochten jullie geinteresseerd zijn in Pronkrollen kijk dan ook bij Jeanny en Berthi. Jeanny heeft ook een prachtige Pronkrol gemaakt. Op haar blog zie je ook een mini Pronkrol met stoppen zo mooi. Bij Berthi staat een aparte pagina met Pronkjournaal. Hier staat heel veel informatie over het maken van een Pronkrol.
Ik hoop dat jullie van bovenstaand stukje informatie genoten hebben en ik ga aan de slag met het maken van de stekenlap. Mijn tweede lapje voor mijn Pronkrol.
Super leuk, echt een project dat ik ook met veel plezier zal volgen. Leuke foto ook van je maaksels van toen. Veel plezier met dit project!
BeantwoordenVerwijderenDat wordt een magnifieke pronkrol! Wat heb je al een schat aan lapjes en met zo'n mooi verhaal erbij van jou en je mam wordt het echt een handwerk om te koesteren. Heel veel plezier bij het maken ervan. Groeten, Nienke
BeantwoordenVerwijderenJeetje, wat zijn er dan veel handwerktechnieken hé?! Leuk project, lijkt me. Mijn schoonmoeder is ook bezig met een pronkrol, had haar ook al verwezen naar Jeanny.
BeantwoordenVerwijderenSucces met je pronkrol.Fijne zondag
Wat een leuk logje. Ik heb zo'n zelfde soort opleiding gedaan bij Ensaid. Helaas is bij mij alles weggeraakt. Maar je hebt me wel aan het denken gebracht. Misschien ga ik ook eens zo'n pronkrol maken.
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldig plan! Het lijkt me fantastisch wat je gaat doen. In 2010 heb ik die tentoonstelling in De Lier bezocht: het boekje heb ik ook. Wat een inspiratie! Heel veel succes en plezier met het maken! Ik kijk al uit naar je verslagen.
BeantwoordenVerwijderenWat mooi dat je nog zoveel van vroeger hebt bewaard!
BeantwoordenVerwijderenHet zal veel werk zijn om zo'n pronkrol te maken,maar wel erg mooi.Misschien komt het nog wel eens in een museum te hangen!
Heel veel succes met dit project en ben benieuwd naar je eerste werkstuk.Geef je dan ook een kleine uitleg over de techniek? Lijkt me erg interessant.
groetjes,Truus uit Drenthe
Wat een mooi project! Heel veel plezier ermee!
BeantwoordenVerwijderenOh, wat een leuke opleiding heb jij gedaan!
BeantwoordenVerwijderenEn dan nu zo'n geweldig project. Ik ga je heel nauwlettend volgen hoor! Veel plezier!
Wat leuk, dat je dit gaat doen! Ik ga je project
BeantwoordenVerwijderenmet heel veel belangstelling volgen, temeer omdat
ik zelf ook ooit (puur als hobby) de coupeuse-
opleiding heb gedaan, bij een Danckaerts modeva-
school. Ik herken heel veel: het op schaal tekenen
en naaien, het ontwerpen, de zakjes, knoopsgaten,
enz., alleen...nooit het "versierende" deel gehad,
en dat leek mij nou juist het leukste! Ik ben echt
heel benieuwd naar je pronkrol; veel plezier ermee!
Groetjes van Ageeth
Heb met veel plezier gelezen, en wat lijkt me dat leuk om te doen. Ga het met belangstelling volgen, hoor.
BeantwoordenVerwijderenWat is het toch heerlijk om met zo veel plezier met het handwerken bezig te kunnen zijn.
Heel veel plezier en succes met het maken van je pronkrol.
Groetjes, Antje
wat een prachtig project gaat dit worden. Ik ben ontzettend benieuwd wat je hier gaat laten zien allemaal, want dat zijn me nogal wat technieken die je wilt gaan gebruiken. Enorm knap dat je dat allemaal kan hoor!
BeantwoordenVerwijderenWat heb je met je opleiding een prachtige dingen gemaakt! En zoveel verschillende technieken.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om daar iets mee te doen. Maar ik denk niet dat alles geschikt is om "aan de rol" te gaan.
Goed dat je alles bewaard heb en je moeder ook.
Eigenlijk wordt er in het algemeen te vaak en te veel weggegooid, zo jammer.
GRoetjes,
Floor
Heel veel succes. Ik ben benieuwd !
BeantwoordenVerwijderenWat leuk en veel succes. Ik heb de opleiding niet afgemaakt, maar ben tot coupeuse gekomen geloof ik. Was inderdaad een schat aan technieken.
BeantwoordenVerwijderenWat spannend je voornemen, ga het zeker volgen. groetjes
BeantwoordenVerwijderenDat wordt fantastisch! Het zal een feest worden om die rol te zien groeien!!
BeantwoordenVerwijderenNou dat klinkt indrukwekkend, ik ben heel benieuwd naar de eerste resultaten!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk idee. Je hebt genoeg inspiratie zo te horen. Al die leuke werkjes die je bewaard hebt en ervaringen van jou en je moeder die je er in kan verwerken. Succes met de voorbereiding. ineke
BeantwoordenVerwijderenWat een gigantisch project ga je aan beginnen een kostbare schat voor handwerksters die na ons komen!
BeantwoordenVerwijderenVeel plezier met maken!
groetjes van Marijke
Ook ENSAID gevolgd? Ik zie heel veel borduurwerkjes die ik ook heb gemaakt. Ik heb ze ook allemaal bewaard. Mijn moeder heeft het ook gedaan en heeft alles ook nog. Ik heb het ook allemaal op lapjes gedaan. Ze liggen allemaal in een map op zolder.
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk idee om je werkjes in een pronkrol te verwerken. Zo heb je ze allemaal mooi bij elkaar. Wees maar heel zuinig op die prachtige lapjes...
BeantwoordenVerwijderen